Wednesday, January 21, 2015

Cucur nasi

Semalam ada lebihan nasi putih. Nak buang sayang, jadi buat laa cuur nasi / cokodok nasi.

Resepi asal dapat dari kawan2 FB. Pastu sambil2 tu ~ google2 resepi nie gak. So after that, dah agak kerap buat cucur nasi / cokodok nasi nie.  Sebab memang senang je nak buat cucur nasi / cokodok nasi nie. Lebih kurang buat cam cokodok biasa. Tinggal nie main ingredients dia ialah nasi, instead of flour. Flour pakai gak. Tapi tak banyak.

Ok. Harinie saya letak udang. Sebab semalam masak kari udang ~ ada lebihan. So saya just campak je dalam adunan cucur nasi / cokodok nasi saya. Kekekeke

Nie resepi cucur nasi / cekodok nasi yang saya buat arinie. 

2 cawan nasi

1 cawan tepung gandum
Segenggam udang (fresh pun bole ~ lebihan masakan mana2 pun bole)
Segenggam ikan bilis
1 mangkuk kecil sayur pilihan (saya pakai sawi sebab tu je ada. Cincang halus). Kalo ada carrot / baby corn ~ bole pakai. Just sagat je.
1/2 biji bawang benggala (cincang kasar)
Garam & lada sulah secukup rasa.
1 biji telur~ pukul sikit (optional . Nak omit pun bole)
3/4 cawan air (adjust sendiri laa ~ jgn lembik sgt, jgn keras sgt adunan tu)


Cara-cara

1. Gaul semua sampai sebati. Masukkan air sikit demi sikit sampai dapat adunan yang lembut & tak cair.

2. Goreng atas api sederhana. Balik2an.
3. Dah cukup kuning keemasan ~ keluarkan.
4. Bole ngap bila dah sejuk sikit. Cecah laa apa2 pun. Makan camtu pun ~ sodappp.


Saya suka cucur nasi / cokodok nasi. Sebab dia lebih lembut dari cokodok biasa. Even lepas 3~4 jam, still masih lembut.

Moh kita tengok gambar.



Nie after dah campak semua bahan2 & air. Nie kan nampak cam lembik lagi ~ so campur tepung sikit2 sampai dapat adunan yang kita nak.



Nie after dah siap 1st batch. Sedia untuk dimakan.


So the next time ada lebihan nasi & tak tau nak buat apa (muak dah makan nasi goreng ke) ~ bole laa buat cucur nasi / cokodok nasi nie.
Kita pun tak membazir. Membazir tu amalan syaitoooonnnnnn.

0 comments:

Post a Comment